Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Knogleskørhed og corona

Overlæge Jens-Erik Beck Jensen fra Osteoporoseklinikken på Hvidovre Hospital giver et overblik over, hvad der er værd at vide i forhold til corona, når man har knogleskørhed.

Overlæge Jens Erik Beck-Jensen fra Osteoporoseenheden på Hvidovre Hospital.
Overlæge Jens Erik Beck-Jensen fra Osteoporoseenheden på Hvidovre Hospital.

Af Lone Drejet, freelance journalist

Mulighederne for at behandle corona er langt bedre i dag, end de var i foråret 2020, og risikoen for at dø af sygdommen er uendelig lille. Et mindretal kan imidlertid risikere at skulle igennem et langvarigt og kompliceret forløb, før de bliver raske igen.

Hvem er i øget risiko?

”Knogleskørhed øger ikke risikoen for at blive smittet med corona og øger heller ikke risikoen for at få et kompliceret forløb, hvis man skulle blive ramt. Har man osteoporotiske sammenfald i ryggen og så krum en ryg, at lungerne ikke kan udvides helt, er man dog i højere risiko for at få et relativt kompliceret forløb, hvis man rammes af corona,” fortæller Jens-Erik Beck Jensen fra Osteoporoseklinikken på Hvidovre
Hospital.

”Fejler man andet samtidig med knogleskørhed, kan risikoen for at blive smittet og få et kompliceret coronaforløb været forøget. Det gælder eksempelvis, hvis man har nedsat immunforsvar eller er i behandling med immunmodulerende medicin – som hvis man for eksempel har gigt, KOL eller anden lungesygdom. Tilsvarende gælder, hvis man er i kemoterapi eller har diabetes, har en høj alder (over 80 år, red.) eller et højt BMI (BMI > 35, red.),” fortsætter han.

De tilgængelige vacciner er teknisk set lige gode og beskytter alle mod kendte mutationer af corona
Overlæge Jens-Erik Beck Jensen, Osteoporoseklinikken, Hvidovre Hospital
D-vitamin beskytter

I øvrigt bør alle ifølge overlæge Jens-Erik Beck Jensen være godt dækket ind med D-vitamin (svarende til et niveau på mellem 75 og 100 nmol/liter i blodet), da der ser ud til, at D-vitamin delvist beskytter mod corona – både i forhold til smitte og sygdomsforløb.

Alle vacciner er effektive

Jens-Erik Bech Jensen fortæller også om vaccinerne mod corona, og hvad man skal vide, når man får osteoporosemedicin:

”De tilgængelige vacciner er teknisk set lige gode og beskytter alle mod kendte mutationer af corona.
Den første injektion af vaccinen giver sjældent bivirkninger. Efter anden vaccine oplever lidt over halvdelen bivirkninger som hovedpine, let feber og muskelømhed. Coronavaccinen påvirker ikke effekten af andre vacciner som for eksempel pneumokok- eller influenzavaccine og påvirker heller ikke effekten af osteoporosemedicin. Skal man i behandling med Aclasta, bør man dog vente et par uger med at få den første Aclastainjektion, da symptomerne kan minde om symptomerne efter 2. coronavaccination.”

Lægebesøg udsættes

I det forløbne år har mange af landets osteoporoseklinikker kørt på reduceret kraft på grund af corona. Udredninger er blevet udsat, og opfølgende DXA-skanninger på patienter i osteoporosebehandling er blevet forsinket. Mange har desuden aflyst lægebesøg af frygt for coronasmitte, og konsultationer afvikles ofte over telefonen.

”Det er dog ikke altid hensigtsmæssigt,” pointerer Jens-Erik Beck Jensen. ”Er man i behandling med Prolia, er det ekstremt vigtigt at få sine Prolia-injektioner til tiden, så her er der ingen vej uden om et besøg hos egen læge eller osteoporoselægen.”