Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Gerda Skytte fra Fyn gør opmærksom på stigende Alendronat-priser

Gerda Skytte på 83 år tager Alendronat ligesom så mange andre, der har osteoporose. Da hun for nylig gik på apoteket for at købe medicin, var prisen pludselig 13,5 gange så høj som sidst, hun købte Alendronat.

Da Gerda Skytte forleden gik på apoteket for at købe Alendronat, som hun tager grundet et lille nedfald i ryggen, viste prisen pludselig 541 kr for 14 tabletter. Det var 13,5 gange så meget, som forrige gang hun købte dem.

Ikke overraskende føler Gerda Skytte sig snydt, og sammenligner medicinalfirmaet med narkotikasælgere: »De vil tjene penge. Det er ligesom dem, der sælger stoffer. Når de ved, at folk har behov for pillerne, sætter de prisen op,«. I kraft af den store prisstigning, overvejer Gerda Skytte nu at spørge sin læge, om hun kan stoppe med medicinen.

I Osteoporoseforeningen har vi inden for de sidste få måneder adskillige gange modtaget henvendelser fra andre ligeså frustrerede brugere af Alendronat. Landsformanden for Osteoporoseforeningen, Ulla Knappe, er heller ikke tilfreds: »Det er ikke o. k. over for patienterne. Det bærer præg af, at de går efter nogle lettjente penge,« siger landsformand Ulla Knappe, Osteoporoseforeningen.

Frustrerede forbrugere

Osteoporoseforeningen er ikke de eneste, der modtager utallige henvendelser fra frustrerede brugere; også Lægemiddelstyrelsen og apoteker, har måtte give den samme forklaring igen og igen. Prisstigningen skyldes, at der i øjeblikket kun er ét medicinalfirma, som leverer Alendronat til det danske marked, og det har fået dem til at sætte priserne op, nu hvor der ikke er andre medicinalfirmaer til at konkurrere om salget.

I Danmark fastlægges medicinpriserne af medicinalfirmaer i såkaldte auktionsrunder hver 14. dag. Her indrapporterer firmaerne hver især en hemmelig pris til Lægemiddelstyrelsen, hvorefter sidstnævnte anfører prisen gældende for de næste 14 dage på medicinpriser.dk, hvor alle kan se dem. Det medicinalfirma, der indrapporterede den billigste pris, vil være vinderen af indeværende runde, og kan således forvente at få ca. 70 pct. af salget fra apotekerne i de følgende 14 dage, fordi apotekerne som bekendt har pligt til at anbefale kunderne det billigste præparat.

Tænk, hvis det var mælk

Blandt forskere på Københavns Universitet (KU) og i Forbrugerrådet Tænk er der enighed om, at noget er galt, når priserne pludselig stiger så meget. Ph.D. ved KU Anders Munk-Nielsen sammenligner i artiklen på Jyllands-Posten stigningerne med mælk. Så man samme mangedobling i prisen her, ville folk straks slå alarm, fordi de skal betale hele prisen selv, men for medicin er det anderledes, idet staten giver tilskud, hvorved prisen reduceres.

Dog er der hjælp at hente, for selvom der endnu ikke foreligger et klart svar på, hvornår priserne kan forventes normaliseret, så påpeger Ulla Knappe, Landsformand i Osteoporoseforeningen, at lægen kan angive på recepten, at patienten er tilskudsberettiget. Det vil give adgang til statstilskud, og til følge få prisen på Alendronat itil at falde.

Opdateret d. 9. december 2019