Bidragsikon
Støt os

Når skanningsresultatet viser knogleskørhed, skal der tages en række blodprøver, så det kan blive afklaret, om knogletabet skyldes anden, underliggende sygdom.

Blodprøverne omfatter analyse af levertal, nyretal, stofskifte og biskjoldbugskirtelhormon (PTH). Ofte vil lægen også måle niveauet af vitamin D og calcium i blodet. Hvis du i anden sammenhæng har fået taget disse blodprøver er det ikke nødvendigt at få dem taget dem igen.

Niveauet af calcium (kalk) i blodet styres af så mange faktorer, at det hos patienter med knogleskørhed stort set altid vil være normalt på trods af selv et svært nedsat kalkindhold i knoglerne.

For at sikre, at du får tilstrækkeligt med kalk, er det bedste, du kan gøre, at lave et skema over din kost med jævne mellemrum for at vurdere det samlede kalkindtag inklusive eventuelle tilskud. Du skal have i alt 1000-1200 mg calcium dagligt.

Hvis du har smerter i ryggen, har tabt højde eller har en ændret kropsholdning, kan du bede din læge om at få taget et røntgenbillede, så det kan blive afklaret, om der er brud på rygsøjlen, også kaldet sammenfald. Nogle knogleskannere kan foretage en undersøgelse af rygsøjlen for knoglebrud/sammenfald. Hvis en sådan undersøgelse er foretaget vil der oftest ikke være grund til at foretage røntgen undersøgelse.

Det er vigtig viden, da tilstedeværelse af brud eller sammenfald i nogle tilfælde kan betyde, at du har ret til knogleopbyggende PTH-behandling og medfører andre forholdsregler ved fysisk træning og løft.

Vær opmærksom på at du kan finde dit skanningsresultat  og andre prøve- og undersøgelsessvar i Sundhed.dk Så kan du følge med i, hvordan din behandling virker, når du skal skannes igen efter 2-3 år.

Tilmeld nyhedsbrev

Vil du løbende opdateres om knogleskørhed, forskning, tilbud, støttemuligheder, invitationer til arrangementer mm.?
Så udfyld formularen, og tryk Tilmeld.