Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

Når skanningsresultatet viser knogleskørhed, skal der tages en række blodprøver, så det kan blive afklaret, om knogletabet skyldes anden, underliggende sygdom.

Blodprøverne omfatter analyse af levertal, nyretal, stofskifte og biskjoldbugskirtelhormon (PTH). Ofte vil lægen også måle niveauet af D-vitamin og kalk (calcium) i blodet. Hvis du i anden sammenhæng har fået taget disse blodprøver, er det ikke nødvendigt at få dem taget dem igen.

Niveauet af kalk i blodet styres af så mange faktorer, at det hos patienter med knogleskørhed stort set altid vil være normalt på trods af selv et svært nedsat kalkindhold i knoglerne.

For at sikre, at du får tilstrækkeligt med kalk, er det bedste, du kan gøre, at lave et skema over din kost med jævne mellemrum for at vurdere det samlede kalkindtag inklusive eventuelle tilskud. Du skal have i alt 1000-1200 mg kalk dagligt. Desuden anbefales indtag af 20-40 mikrogram D-vitamin dagligt.

Hvis du har smerter i ryggen, har tabt højde eller har en ændret kropsholdning, kan du bede din læge om at få taget et røntgenbillede, så det kan blive afklaret, om du har brud på rygsøjlen, også kaldet sammenfald. Nogle knoglescannere kan afklare, om der er brud/sammenfald på rygsøjlen. Hvis en sådan undersøgelse er foretaget, vil der oftest ikke være grund til at foretage røntgenundersøgelse.

Det er vigtig viden, da tilstedeværelse af brud eller sammenfald i nogle tilfælde kan betyde, at du har ret til knogleopbyggende PTH-behandling og medfører andre forholdsregler ved fysisk træning og løft.

Vær opmærksom på, at du kan finde dit scanningsresultat  og andre prøve- og undersøgelsessvar på Sundhed.dk Så kan du følge med i, hvordan din behandling virker, når du skal scannes igen efter 2-3 år.

Tilmeld nyhedsbrev

Vil du have seneste nyt fra Osteoporoseforeningen?

Please provide a valid fornavn.
Please provide a valid efternavn.
Please provide a valid e-mail adresse.