Osteoporoseforeningen medlem logo
Bliv medlem Medlem
Osteoporoseforeningen bidrag logo
Støt os Støt

En ny undersøgelse viser, at knogleskørhed øger risikoen for at udvikle tandsygdommen parodontitis. Man bør derfor holde ekstra øje med tænderne, hvis man har knogleskørhed. Det fortæller formand for Tandlægeforeningen Susanne Kleist om på denne side og giver råd til god mundhygiene

Parodontitis er en alvorlig, men snigende tandsygdom, som skyldes en tandkødsbetændelse, der har spredt sig til de dybereliggende væv omkring tandrødderne. Parodontitis kan i værste fald medføre, at tænderne bliver løse og falder ud, og det er derfor vigtigt, at den opdages tidligt, så tænderne kan bevares. Ifølge en ny undersøgelse øger knogleskørhed risikoen for at udvikle parodontitis, og derfor anbefaler Tandlægeforeningen og Osteoporoseforeningen, at man giver tænderne ekstra opmærksomhed, hvis man har knogleskørhed.

”Efter 40-års alderen er parodontitis den hyppigste årsag til tandtab. Der er en sammenhæng mellem paradontitis og knogleskørhed, fordi begge sygdomme medfører nedbrydning af knoglerne. Men parodontitis kan forebygges og behandles. Derfor er det ekstra vigtigt at gå regelmæssigt til tandlægen og få tænder og tandkød undersøgt, når man har knogleskørhed,” siger Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist.

Parodontitis kan forebygges og behandles
Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen

”Det er interessant ny viden, som er kommet frem om sammenhængen mellem knogleskørhed og parodontitis. Resultaterne peger på en forebyggelsesmulighed, som vender begge veje. Dels bør vi som læger fortsat anbefale vores patienter med knogleskørhed at holde tæt kontakt til tandlægen, dels bør tandlægerne anbefale deres patienter med sværere parodontitis at blive henvist til undersøgelse for knogleskørhed,” siger Lars Hyldstrup, dr.med. og overlæge på Hvidovre Hospital og medlem af Osteoporoseforeningens landsbestyrelse.

Gode råd til mundhygiejne
  • Børst tænderne grundigt med fluortandpasta i to minutter hver gang (morgen og aften).
  • Brug tandtråd eller interdentalbørster til at holde rent mellem tænderne.
  • Følg de instruktioner til god mundhygiejne, som din tandlæge giver dig.
  • Gå regelmæssigt til tandlæge. Spørg din tandlæge, hvor ofte du skal til tandundersøgelse.
  • Sørg for at blive regelmæssigt behandlet for din parodontitis.

 

 

 Læs også Overlæge, dr.med. Lars Hyldstrup, Hvidovre Hospital svar i Spørgekassen på et spørgsmål om Osteonekrose

I marts lancerede Styrelsen for Patientsikkerhed nyt informationsmateriale om forebyggelse af osteonekrose i kæberne hos patienter, der får eller tidligere har fået bisfosfonater og denosumab. Jeg er en af de patienter, så hvordan skal jeg forholde mig?
Hilsen den anonyme

 

Kære anonyme

Behandling for osteoporose kan i sjældne tilfælde medføre, at der opstår dødt knoglevæv i kæben (osteonekrose). Dette har givet anledning til bekymring hos mange patienter og har medført, at de har fravalgt behandlingen. Denne utryghed er ikke blevet mindre af, at læger og tandlæger ikke har været helt enige om, hvordan man skulle forholde sig til det problem, for slet ikke at tale om de skrækhistorier, som man kan falde over på internettet. De lægemidler, som det drejer sig om, er ganske rigtigt bisfosfonater (f.eks. alendronat, zoledronsyre, risedronat og ibandronat) samt denosumab (prolia).

Styrelsen for Patientsikkerhed har i 2020 taget initiativ til at samle en række specialister, organisationer og myndigheder med det formål at få udarbejdet klare retningslinjer til gavn for patienter såvel som læger og tandlæger. Det er disse retningslinjer, der for nylig er offentliggjort og kan findes på www.stps.dk.

Den vigtigste information for patienter med osteoporose er, at osteonekrose er sjælden (1 ud af 1.000) og stort set altid kan behandles. Det tilrådes, at man, som forebyggelse før behandling med et af de nævnte præparater, får foretaget et kontroleftersyn hos sin tandlæge, hvis dette ikke er sket for nylig. Fortæl altid din tandlæge eller tandplejer, hvis du er eller har været i en af de nævnte behandlinger. Skulle osteonekrose opstå, skal du henvises til en kæbekirurgisk afdeling på dit sygehus. Behandlingen består i oprensning af kæbeknoglen samt antibiotisk behandling. Når den er færdig, kan behandlingen for osteoporose fortsættes.

Med venlig hilsen

Overlæge, dr.med. Lars Hyldstrup, Hvidovre Hospital

Opdateret d. 1. december 2022