Sidst opdateret den 1. november 2017

Kostråd når din appetit er lille

Spis frugt og grønsager i mindre mængde fx i form af stuvede grønsager eller grønsagsmos (gerne frosne grønsager). Gerne henkogt eller tørret frugt, avocado, frugtjuice og frugtgrød med fløde.

Spis fisk og fiskepålæg. Spis 1-2 fiskemåltider om ugen samt fiskepålæg flere gange om ugen (gerne hver dag) fx i form af fiskesalater, tun i olie, sild i dressing osv.

Pynt med mayonnaise eller remoulade. Spis forskellige slags fisk. Fed fisk indeholder meget D-vitamin, så frås gerne med den fede fisk.

Spis brød, gryn, kartofler, ris og pasta i mindre mængde. Grove produkter med fx hele kerner kan undgås. Spis gerne tynde skiver brød med rigeligt fedtstof og pålæg. Brødtyper som tebirkes, croissanter og butterdejsprodukter indeholder meget fedt og giver dermed mange kalorier.

Spis grød kogt på mælk, med en smørklat ovenpå. Kartoffelmos rørt op med fløde, smør eller æg.

Brug sukker. Meget gerne i form af drikke som koldskål og kakao eller i mellemmåltider som kiks,  kager, chokolade, milkshake, fromage eller is.

Spar ikke på fedtet. Brug meget smør, margarine og olie og fede mejeri- og kødprodukter. Kom fedtstof i sovs, supper, mos og på brød. Brug rigeligt med dressinger af olie/eddike, cremefraiche, fløde eller mayonnaise. Vælg mælkeprodukter og ost med et højt fedtindhold. 45+ ost i tykke skiver. Piskefløde og cremefraiche i sovse og desserter. Revet ost i supper eller oven på anden varm mad. Gerne flødeis og drikke som kærnemælkskoldskål, drikkeyoghurt og kakaomælk med en klat flødeskum.

Lav gerne fars- og æggeretter. Vælg flødeleverpostej, spege- og rullepølse og kødsalater med mayonnaise. Lun en evt. middagsrest til de kolde måltider.

Spis lidt og tit - hold øje med vægten. Man kan nemmere spise sig til flere kalorier, når maden ikke fylder så meget. Fx indeholder en tallerken med grønsager ikke ret mange kalorier sammenlignet med fx et lille stykke chokolade. Gå på vægten regelmæssigt.

Sluk tørsten i energitætte drikke. Vand indeholder ingen kalorier og bør derfor kun drikkes i små mængder. Drik sødmælk, kærnemælkskoldskål, juicevarianter med fløde som alle indeholder kalorier og næringsstoffer.

En aperitif og et glas vin til maden kan være en god idé. Kalorierige drikke er nemme ”mellemmåltider”.

Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen. Det er vigtigt at styrke musklerne, så de ekstra kalorier ikke kun bliver til fedt på sidebenene. Den fysiske aktivitet må gerne deles op hen over dagen i fx 3x10 minutter. Det kan for nogen gøre det mere overkommeligt.

Spis en almindelig vitamin-mineraltablet. Mad og drikke til småtspisende bør have et højt indhold af fedt og sukker, som ikke nødvendigvis bidrager med mange andre næringsstoffer. For at få tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler er det derfor en god idé at supplere med en vitamin-mineraltablet.

Til forebyggelse af D-vitaminmangel anbefaler Sundhedsstyrelsen et tilskud på 20 mikrogram vitamin D kombineret med 800-1000 mg calcium til alle over 70 år. Kosten kan ikke dække D-vitamin-behovet, selvom man spiser meget fed fisk. Har du osteoporose skal du følge din læges vejledning omkring tilskud af vitamin D og calcium.

Nap et mellemmåltid. Når man har nedsat appetit, kan det være svært at få dækket energibehovet med kun tre måltider.

Gode mellemmåltider giver vigtige bidrag til det samlede indtag af energi og næringsstoffer i løbet af dagen. Mellemmåltider kan være tørret frugt, kiks, chips, minidesserter og energirige drikke som for eksempel kakao og koldskål.

Ernæringspræparat. I perioder kan det være hensigtsmæssigt at supplere med et fuldgyldigt, kommercielt ernæringspræparat, for eksempel tilskudsdrikke, kulhydratpulvere, proteinpulvere, proteindrikke eller supplerende sondeernæring.

Det er muligt at få tilskud til flere ernæringstilskudsprodukter med en såkaldt grøn recept fra din læge. Læs evt. mere om den grønne recept på hjemmesiden Apoteket.dk.