Det vigtigste er, at du har en knoglevenlig livsstil hele livet.
Det kan du få ved at:
Daglig motion begrænser det aldersbetingede knogletab, så der er al mulig grund til at være fysisk aktiv hver dag. Det kan være alle former for idræt, såsom løb, håndbold, tennis, badminton, svøming, stavgang eller dans, men det kan også være traveturen eller cykelturen til og fra arbejde, trapperne på arbejdet osv.. Det at bruge sin krop hver dag er et must! Fysisk aktivitet livet igennem nedsætter risikoen for osteoporose idet knoglerne påvirkes og stimuleres og muskler og led styrkes, hvorved risikoen for fald mindskes.
Det er vigtigt at indtage en alsidig kost, og til forebyggelse af osteoporose er det især vigtigt at se på, om man får tilstrækkeligt med kalk og d-vitamin. Til en voksen person anbefaler man 800 milligram kalcium om dagen. Dette behov kan dækkes af en halv liter skummetmælk og et par skiver mager ost. Hvis man ikke kan lide eller ikke tåler mejeriprodukter, kan man i stedet tage et kalktilskud på 500-1.000 milligram dagligt. Mange forskere i knogleskørhed anbefaler helt op til 1.500 mg om dagen efter overgangsalderen. For at opnå dette er et kalktilskud nødvendigt hos de fleste. Kalcium er en vigtig byggesten for knoglevævet.
D-vitamin er nødvendig for at kalcium kan optages i tarmen. Problemet er bare at den almindelige danske kost ikke indeholder D-vitamin nok, idet der ikke længere spises ret meget fed fisk, som er den største kilde til D-vitamin. Den anden kilde vi har er solen, men i vinterhalvåret dannes der ikke D-vitamin, da solen er sparsom og vi dækker huden til. Derfor er indvandrere fra den nære orient, vegetarer og mange ældre en særlig udsat gruppe. Solariebrug kan ikke erstatte solen.
Hos yngre dannes der betydelige mængder af D-vitamin i huden ved ophold i solen. Ældre over 65 år har en hud, som gør, at de ikke optager D-vitamin ligeså godt som de yngre. Derfor tilrådes de at opholde sig udendørs i sollys mindst en halv til en hel time dagligt. Ellers bør de tage et D-vitamintilskud på 10 mikrogram (400 enheder) dagligt.
Hvert sjette hoftebrud kan forklares med rygning. Det skyldes at rygere er slankere, kommer tidligere i overgangsalderen og har et lavere niveau af det kvindelige hormon, Østrogen, i blodet end ikke-rygere.
En moderat alkoholindtagelse i henhold til Sundhedstyrelsens anbefalinger på mindre end 14 genstande om ugen for mænd og mindre end 7 for kvinder medfører ingen risiko for knogleskørhed. Et større alkoholforbrug er forbundet med en øget risiko for osteoporose.
Kaffe virker vanddrivende og bevirker samtidig et forøget tab af kalcium fra nyrerne. Nogle undersøgelser har derfor vist at personer, der drikker meget kaffe (mere end 8 kopper dagligt) har en større risiko for osteoporose. På den baggrund må det derfor anbefales at undgå indtagelse af store mængder af kaffe eller at øge indtagelsen af kalcium tilsvarende.
Menu